Skånepågen, politik och annat.

Direktlänk till inlägg 7 augusti 2009

Stockholm i mitt hjärta.

Av Åke Johnson - 7 augusti 2009 10:15


Vi människor vill nog gärna visa upp den landsände, den stan, den byn, den del av världen som vi bor på när vi skriver i våra bloggar.

Ibland så kollar jag runt lite bland olika bloggar och märker att många inklusive mig själv framhåller sin bostadsort. Så är det väl, borta bra men hemma bäst.


Jag har bott på ganska många ställen runt omkring och mitt i Stockholm. Sedan tre år bor jag på en mindre ort på Österlen.

Lasse Berghagen skrev ”Stockholm i mitt hjärta.....” . Så är det naturligtvis. Sthlm är och förblir i mitt hjärta. Stockholm, känd som en av världens vackraste huvudstäder.


Varför flyttar man då ifrån allt det vackra som Sthlm kan ge. Har man som jag, växt upp i Vasastan vid Odenplan sedan bott i Bromma / Blackeberg, Rimbo i Roslagen och två perioder i Vallentuna, 2,5 mil norr om stan, så blir man mätt. Mätt på jäktet, den myllrande staden, den hårda, den anonyma, den superstressande.

Skönheten tar ingen ifrån henne, Staden mellan broarna, Nordens Venedig, Städernas stad, kärt barn har många namn.

När man blir lite äldre så hägrar inte det enorma utbud av nöjen som naturligtvis finns där. Då i vardagen så ser man bara stressen. Folk i Stockholm stressar på sig. De som är mitt uppe i det ser inte det vackra som jag nu kan se när jag kommer på besök.

Jag bor ca 2 timmar från Sthlm med flyg från bostadsorten, 5 timmar med tåg, ca 6 timmar med bil, längre är det inte.


Vad har Österlen som inte Sthlm har.

Framförallt lugna miljöer, inga stressade människor. Lugn och sansat i kassan på Konsum eller ICA eller andra affärer. Naturen är självklart annorlunda, havet, öppna landskap, kuperat jordbrukslandskap, mängder med slott och gårdar, mm mm.


Jag jobbade i Sthlm och fick ofta besök från vårt huvudkontor som hade flyttat till Malmö från Sthlm på 90 talet.

Folket som kom upp sa nästan till 100% samma sak, ”Här skulle jag aldrig kunna jobba och bo, inte ens för en dag”. Stressen satt i både väggar, medarbetare och kunder.

Tänk vad lugnet i Malmö uppskattades efter en dag i Sveriges huvudstad Stockholm.


Ändå består invånarna i Sthlm av landsortsbor som flyttat dit i första eller andra kanske tredje generation. Tänk vad stadens puls kan göra av oss människor.


Nu till bostadspriserna.

Huset som vi bor i skulle i en Sthlms förort kostat 3 ggr så mycket. En bostadsrätt på 70 – 80 kvm kostar 3-4 mille. Med en månadskostnad på kanske 5-6-10 tusen kronor.

Ändå är det bostadsbrist???? Hyresrätter då? Vad jag vet så finns det inga att få.

Jag tycker synd om människor som skall betala dessa summor för att bo. Men innanför tullarna vill dom, kosta vad det kosta vill.


Men det vi Stockholmare har lärt oss och kan, det är att pendla till och från jobbet. Det är en stor skillnad mot Skåningen som tycker att några mil till o från jobbet är långt.

Ingen ovanlighet är att tillbringa 3 -4 timmar i arbetspendling varje dag. Inte undra på att stressen börjar redan där. Men det är omedveten stress. För vi vet inte av något annat.

Det är klart att det finns människor som jobbar i förorten där de bor, men de är inte många. Pendeltåg, T-bana, bussar tar folket till arbetsplatsen i centrum. Köer in till stan med bil på ca 2 mil är inget ovanligt.


Varför blev det Österlen? Det skall jag återkomma till någon annan dag.











 
 
Elisabeth

Elisabeth

7 augusti 2009 11:19

Sången finns ju i min blogg också..Bodde ju själv i Stockholm i 19 år, 5 1/2 i Spånga och 13 1/2 år på Kungsholmen (vid Thorildsplan). När jag hade god hälsa kände jag mig faktiskt allt mindre stressad och nog såg jag det vackra. I mig själv "bortom sjukdomen" är jag nog en lugn person och njuter av skönheten. Men Österlen har jag ju besökt lite också, inte minst under min fina bussresa mellan Ystad och Simrisham i mitten av augusti 2003. Å, vad jag NJÖT!!! Skulle INTE ha något emot att bo i Skåne framöver och jag var faktiskt i färd med att flytta till Ystad våren/sommaren 2004 men blev tvungen att skjuta på detta ett tag. Har kollat på lägenheter i Malmö också men man behöver ju inte bo "mitt smeten" eller hur jag ska uttrycka det. Hälsade på i Limhamn förut, i en vacker villa men det är i en annan prisklass om man säger så. Men jag bodde i bostadsrätter i Stockholm och tog ett lån till den på Kungsholmen. Visst kan lägenheter vara dyra i Malmö också har jag förstått men det är nog ändå ännu lättare att "fynda" där än i Stockholm. Det är ju SVINDYRT mest överallt "inom tullarna" främst där. HUTLÖST är väl bara förnamnet... Jag har skrivit lite Stockholms-låtar men NAMNET Stockholm går inte lika lätt att rimma på, försök! Då är det ju betydligt lättare att rimma på Österlen, Ystad och Malmö. Har skrivit en sång till Malmö men Österlen borde DEFINITIVT få en, Öster om leden, är det inte så det egentligen betyder? Rätta mig om jag har fel! Förstår att du tycker om Österlen och det är poetiskt så det förslår och VILL man till större platser är det ju inte jättelångt./ Undrar lite vad du syftar på när du skriver "utbud". För egen del räcker det med fina områden för att fota på och affärer där jag kan få tag på det mesta, kläder, mat, bokhandel och elektronik främst. Kräver inte alltför mycket för att jag ska få livskvalitet./Fina Stockholms-bilder.

http://elisannw.bloggagratis.se

 
Sanna

Sanna

7 augusti 2009 16:23

Ja det måste du berätta och kommer att vara så nyfiken på din flytt.
Har själv bott i Tumba många år och det verkar vara en sovande ort till Sthlm för om denna ort skrivs det aldrig något. Det fanns två gator i hela Tumba då! Jag bodde på den ena givetvis och i det allra nyaste höghuset med hiss, det du?

Ja fy sjutton vad det är dyrt med lägenheter där och sonen bodde där två år men fick hålla sig till kompisens lya som inneboende för det gick inte att betala någon hyra på hans lilla lön. Var så glad att han tröttnade just på jäkten du omnämner. Impad är man ju av stockholmare i bilköerna och inte förutan att en annan tycker det är joobigt de få ggr/år man gör en vistelse dit. Har lite släkt där men det är skoj att bara besöka parkerna NK och ja, bara vara där. Museum är också en höjdare.

Nu blir det thaimat. Adjöken löken.... :))

http://sancha

 
GladaKatarina

GladaKatarina

7 augusti 2009 19:39

Njuter som vanligt av dina trevliga hågkomster coh åsikter som du beskriver så träffsäkert! Är också nyfiken på din flytt. :-)

http://gladakatarina.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åke Johnson - 22 december 2017 12:30

  Jag ber att få önska alla bloggvänner en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.   ...

Av Åke Johnson - 5 oktober 2017 10:36

Jag hade höga förväntningar på staden och förväntningarna anammades med råge. Påminner en hel del av Prag, skulle man kunna säga. Fast jag upplevde att Budapest är större. Många vackra hus och parker, breda fina gator och framför allt rent och snyg...

Av Åke Johnson - 17 september 2017 11:35


Hej bloggen. Det var länge sedan jag skrev något här. Men jag lever och har hälsan kan man nog säga. Mitt öga får fortsatt behandling på Kristianstad sjukhus med jämna mellanrum. Läkeriet har bromsat upp utvecklingen av sjukdomen vilket är mycket p...

Av Åke Johnson - 13 april 2017 09:52

        Trevlig och Glad Påsk önskar jag alla som tittar in på min blogg.      ...

Av Åke Johnson - 23 mars 2017 10:38

Nu är det klart. Så blev det klart med årets resa med goda vännerna från Sollentuna. Det här året håller vi oss i Sverige. Vi ska göra en kryssning med Birka Cruises från Sthlm som tar oss till Höga kusten, Härnösand och Luleå. Utflykter på båda re...

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11 12
13
14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards