Skånepågen, politik och annat.

Direktlänk till inlägg 11 augusti 2009

Mamma är inte likt sin mamma.

Av Åke Johnson - 11 augusti 2009 07:47

Varför har vi människor så svårt att hålla ihop.

Sverige är ett av de lände där skilsmässorna ligger i topp. Varför? Har nog skrivit om det här också tidigare men tål att pratas om mera.


Jag är för att det skall vara möjligt att gifta sig och också skilja sig utan större åthävor. Men man kan ju undra varför skiljer sig folk så mycket.


Vissa menar att vi har en lagstiftning som uppmuntrar detta.

Vissa menar att våra trygghetssystem gör att män som kvinnor klarar sig utmärkt själva.

Vissa menar att det har med kvinnans frigörelse från mannen.

Vissa menar o s v.


Jag kan tänka mig att anledningarna är många och skiftande. Men tänk jag tror att den bidragande orsaken är mannens fel.

Vi som är födda under 40 talet är en brytningsgeneration. Kanske också 50 talisterna.


Vi växte upp i ett samhälle där de flesta mammor var hemmafruar. Jag vill kalla dessa kvinnor, ”de som jobbade i hemmet”.

De skötte allt vad som fanns att göra i ett hem. Mannen gick och kom hem från jobbet och allt i hemmet var ordnat av hustrun.

De fick barn och fördelningen blev lika i uppfattningen om uppfostran av barnen. Flickorna skulle lära sig sy och sticka och laga mat, medan pojkarna skulle lära sig ett yrke för att sedan i en framtid försörja en blivande familj.

Lars Molin hade en sån slående replik i ”Tre kärlekar” om någon mins den. Dottern i jordbruksfamiljen hade fått ett barn med fader okänd. Men naturligtvis inte för dottern själv. Hon sa i en scen ” Hushållsskola det är vad bönderna kostar på sina döttrar”. Jag tycker det är så slående för den tiden.


Så kom 60 talet.

Kvinnan skulle stå på egna ben, kunna jobba, skaffa sig utbildning o s v. Allt detta känner vi ju till, eller hur ?

Här menar jag att många pojkar stannade upp. Pojkarna hade blivit män som skulle försörja. Männen skulle dela på sysslorna i hemmet. Allt påhejat av bl a Olof Palme, som ordnat med dagis och lekis och allt vad det nu heter.

Männen hade stannat upp i utvecklingen på många sett och vis. Från mamman som styrde och ställde i hemmet till den frun som förväntades att göra lika dant som hans mamma gjorde.


Måhända ser jag det här lite trångsynt men jag tror faktiskt att många män bär skulden till många skilsmässor.

Du som läser det här säger kanske, men 70 – 80 talisterna då. De vet ju inget om 40 – 50 tals generationen ur det här perspektivet som jag här skrivit om.

Det är riktigt, men frågan är om vi har lärt oss något av historien.


Nu 2009.

Är det lika fördelat i familjerna? Delar vi på barnpassningen? Är det lika man och kvinna emellan? Tänk, jag är så naiv så jag tror inte det.

Jag vill påstå att på 50 år så har det hänt en del, men mycket återstår.


PS. Hur många kvinnor/tjejer ser jag inte släpandes med matkassar från ICA bara på våran gata utanför huset en Lördag, alla kan inte vara skilda :-) !! DS.



 
 
Elisabeth

Elisabeth

11 augusti 2009 11:19

Det finns säkert flera orsaker till detta. Men idag är också många kvinnor ute i arbetslivet och "behöver inte en karl" av DEN anledningen i alla fall.. Det var väl vanligare förr att kvinnor "stod vid spisen och födde barn" om jag ska uttrycka mig så. Jag känner ju en del också med eget företag, i allmänhet 40-talister. Skulle själv vilja "satsa på något", kanske inte jättestort men något, har en del idéer./Tack för fina kommentarer. Har alltså varit i stugan men åker tillbaka till Falun i eftermiddag. Sitter vid pappas dator nu.

http://elisannw.bloggagratis.se

 
Sanna

Sanna

11 augusti 2009 12:01

Tycker du har rätt i mycket men delad vårdnad om barnen och eller att man mera ser mannen med sina små är ju en rätt vanlig syn idag. Så ska det givetvis vara också. Om sedan kvinnan handlar eller mannen stannar hemma med barnen är ju oväsentligt. Det är väl ännu inte rättvist fördelat i samhället och tänker mest på arbeten och där slitet många kvonnor har det inom vården medan männen glider förbi på något underligt sätt. Visst alla kan studera men endast ett litet antal kan besitta de höga posterna.

Idag verkar äktenskapen åter igen krympa och många föredrar "sambo" förhållande. Det är ju upp till var och en men att vara gift är trots allt ett etablerat förhållande även om det mesta kan skrivas av advokat också.

Det är lurigt det här och många tankar far genom huvudet då jag tänker på mina föräldrar och vad de fick kämpa i alla år i ur och skur och till slut fick bra positioner i samhället och valde att stanna med varandra i så många år. Det är värt att beundras.

Härlig blogginlägg pågen!

http://mrcs

 
GladaKatarina

GladaKatarina

11 augusti 2009 12:57

Bra skrivet! Vi lever ju också i en väldigt självisk era där många av båda könen hellre går sin egen väg än är intresserade av att jämka, inte ens för barnens bästa.

Men vad det gäller män är de tyvärr många gånger så inne i att deras intressen och behov är viktigast. Det blir svårt, det blir det. Ofta märker de inte ens andras behov fullt ut, många är så vana vid att vara "normen", inte minst hemifrån. Mammorna bär också skulden där.

Sedan när det gäller intellektuell jämlikhet... Många män och kvinnor är lika välutbildade, kviooner enligt statistiken mer utbildade. Ofta lägger kvinnor tid på att sätta sig in i partnerns intressen. Män har svårare för det. Så fort ett intresse stämplats som "typsikt kvinnligt" så flyr många män som om det gällde livet och hela manligheten. ;-/ Himla trist.

Själv har jag gått på fotboll, folkrace, traktorpulling, fokdans och death metal-konserter. Det var ibland givande, ibland jättekul och ibland hemskt. Hur ofta får jag med mig en man på en romantisk film? Kanske i början... Man blir en smula desillusionerad. :-}

http://gladakatarina.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Tojan

11 augusti 2009 15:54

Och hur är det med jämlikheten när det kommer till bilkörning...ack ja.

 
Mita

Mita

11 augusti 2009 17:48

Jag tror att det är för lätt idag att bara ge upp och skilja sig, både mannen och kvinan har ju ofta arbete och kan stå på egna ben.
Visst kan man väl växa ifrån varandra om man gifter sig i väldigt unga år men det finns ju något som heter eftertanke.
Fasst hellre att folk skiljs än att barn behöver växa upp i ett kärleklöst hem.
Sedan undrar jag om allt måste vara så jämlikt?

http://rocotopeppers.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Skånepågen

11 augusti 2009 19:29

Tack för alla åsikter.

Till Tojan vill jag säga att bilkörning har ingen ting med detta att göra. Bilkörning får man genom att träna och köra bil.

 
janet65

janet65

12 augusti 2009 00:11

håller med dig i mycket om det du skrev men förr i tiden jag tänker på mina föräldrar, pappa hade 2 olika jobb o mamma var hemmafru och tog hant om hemmet och oss 3 barn, förr var det ju bara så men i dag har nog kvinnorna frigjort sig mycket från männen eftersom både man o kvinna jobbar i dag i en relation . jag håller med dig om att det skiljs alldeles för mycket i dag och tyvärr går det ju oftast ut över barnen eftersom de inte kan göra egna val om inte föräldrarna är överrens. jag tycker åxå att det är fel att mamman i 90% av fallen automatiskt ska få vårdnaden om barnen i en skilsmässa, vem säger att hon är bäst lämpad och vem tänker på faderns känslor i det hela för det finns fäder som vill ha vårdnaden men får det inte, jag tycker det är fel. Det blir som om att en skiljsmässa ska vara på barnens bekostnad oavsett om de vill bo hos sin far för då ska modern straffa pappan att inte få det fast de igentligen straffar barnen som är oskyldig för det mesta. jag tycker det automatiskt ska vara delad vårdnad eftersom barn behöver båda föräldrarna. mina barns far ville inte ha barnen alls igentligen och i dag har han ingen bra kontakt med dom, men min son har nog många gånger behövt sin far. kristoffer har sagt många gånger att krister är mer far till honom än hans egen far. kram och bra skrivet och ps vill inte spekulera i vart han skulle raka sig hahaaaaaaaa kram igen

http://janet65.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Tojan

12 augusti 2009 16:10

Just det...fast hur är det med jämställdheten i den frågan. Brukar alla äkta män låta sina fruar träna. Det kan förstås vara svårt att träna om man inte får det...ack ja.

 
Ingen bild

Skånepågen

12 augusti 2009 16:16

Tojan igen.
Har man inte kört bil på 40 år, som är fallet med min fru, så vill inte jag vara läraren. Dagens trafik, o s v. Jag överlåter lärandet till en person som behärskar detta. Jag är tyvärr inte rätt person.
Men tack för din synpunkt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åke Johnson - 22 december 2017 12:30

  Jag ber att få önska alla bloggvänner en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.   ...

Av Åke Johnson - 5 oktober 2017 10:36

Jag hade höga förväntningar på staden och förväntningarna anammades med råge. Påminner en hel del av Prag, skulle man kunna säga. Fast jag upplevde att Budapest är större. Många vackra hus och parker, breda fina gator och framför allt rent och snyg...

Av Åke Johnson - 17 september 2017 11:35


Hej bloggen. Det var länge sedan jag skrev något här. Men jag lever och har hälsan kan man nog säga. Mitt öga får fortsatt behandling på Kristianstad sjukhus med jämna mellanrum. Läkeriet har bromsat upp utvecklingen av sjukdomen vilket är mycket p...

Av Åke Johnson - 13 april 2017 09:52

        Trevlig och Glad Påsk önskar jag alla som tittar in på min blogg.      ...

Av Åke Johnson - 23 mars 2017 10:38

Nu är det klart. Så blev det klart med årets resa med goda vännerna från Sollentuna. Det här året håller vi oss i Sverige. Vi ska göra en kryssning med Birka Cruises från Sthlm som tar oss till Höga kusten, Härnösand och Luleå. Utflykter på båda re...

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11 12
13
14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards