Skånepågen, politik och annat.

Direktlänk till inlägg 18 augusti 2009

Varför ?

Av Åke Johnson - 18 augusti 2009 08:02

Jag följer en blogg där blogginehavaren skriver bl a om sin lilla bebis. Hur hon delar med sig av barneta utveckling. Alla som har eller har haft (barn) bebisar känner säkert igen sig i hennes tankar.


Utav dessa små knyten, blir det snart skolbarn, sedan tonåringar och vips så flyttar det lilla knytet ut i stora vida världen.

Då om inte förr så kommer som ett brev på posten den första fyllan. Kanske något starkare stimulansia också.

Det slog mig plötsligt, ”Varför använder människor droger ?”

Det är väl ingen som har som sin yttersta önskan som barn att när jag blir stor skall jag bli narkoman eller alkoholist eller vilken drog de nu än må vara. Men det är klart, första gången man provar på så är man ju inte missbrukare för det.


Lukten av ett litet spädbarn är ju något alldeles speciellt eller hur ? Så 15 – 20 år senare sitter barnet på plattan i Sthlm eller någon annan plats i landet, nerdrogad, nersupen.

Eller så smusslar barnet med det och tror inte att föräldrarna skall märka något.


Men varför börjar man med någon typ av stimulansia. Anledningarna är säkert många. Kan det vara grupptrycket från kompisar ? Är det umgängesdrickandet som går över styr ?


Vissa människor tål stimulansia bättre än andra. Vissa får inte kicken så lätt. Vissa blir glada, vissa blir ledsna, vissa blir beroende väldigt snabbt.

Beroendet kan ligga i arvsmassan, detta är numera läkarvetenskapligt bevisat.


Man kan vara storkonsument av något ämne, men inte få något socialt problem av användandet medans andra faller ned i träsket ganska snabbt.

Yrkesvalet kan också ha betydelse för hur snabbt missbruket accelererar. I vissa yrken är missbruk av droger vanligare än andra.

Jag är i alla fall helt övertygad om att ingen vill bli missbrukare utan det bara blir.


Hur skyddar man det lilla barnet från att bli missbrukare. Förmaningar ? Information ?

Hur många år har inte socialstyrelsen förmanat om rökningens faror och alkoholens faror. Har det hjälpt ? Jag vet inte !

Den senaste rapporten jag läste så hade missbruket minskat bland yngre men var mera konstant bland 30 åringar och äldre. Om rapporten stämmer, som man får hoppas, så är utvecklingen positiv.


Jag har i alla fall min bild helt klar för mig. Ingen vill bli missbrukare av fri vilja.

10 % av Sveriges befolkning är beroende av droger. Jag undrar om inte det är hög tid att försöka ändra på den siffran. Men hur ?

 
ANNONS
 
Sanna

Sanna

18 augusti 2009 12:16

Det här var min fasa när mina söner hamnade i puberteten och nyfikenheten väcktes. Mycket p.g.a de program som då även låg i skolan som fick ungarna att bli nyfikna.
Jag hade nog ännu mera kontroll på barnen efter detta och vad de gjorde och vilka de var tillsammans med. Det ena grabben behövde man nästan aldrig kontrollera för han var en fotbollskille och de kompisar han hade spelade bara fotboll på fritiden. Den andra sonen däremot var jag lite mera ängslig över och hade mycket kontroller bakom ryggen och det är jag glad åt idag för detta räddade bla en kompis till honom.

Så är man föräldrar till barn i den här åldern måste man hålla efter dem. Givetvis i smyg på ett fint sätt. Man får inte heller glömma bort att man måste kunna prata med barnen. De måste kunna komma till oss och vi tar tid med dem. Där brister det tyvärr i många hem och annat går före, karriär, extrajobb etc.
Så skaffar man barn är det meningen att man ska ta hand om dem också. Inte bara ge dem ett rum och mat utan hela grejen med sammanhållning, kärlek och tryggheten också.

Svammel rammel blev det men det får du ta idag. Goer tisdag på dig också!

http://sancha.bloggagratis.se

 
Elisabeth

Elisabeth

18 augusti 2009 13:19

Nä, inte tror jag att någon blir missbrukare (vad det än gäller) av egen fri vilja. Mediciner kan ju heta "drugs" på engelska men jag har då ALDRIG tagit några droger. Är ju faktiskt "lite anti" med "Psykmediciner" också och försöker hitta andra, sundare vägar./Jo, min TV väger nog "ett par ton", nja kanske inte riktigt men att flytta den SJÄLV är hiskeligt svårt. Riskerar nog att få ett ryggskott som varar i flera veckor i så fall...

http://elisannw.bloggagratis.se

 
Eva

Eva

18 augusti 2009 15:09

Kan det vara min blogg du följer ;-)?

Som du kanske vet så har jag en 15-årig tjej också och jag är jämt orolig när hon är ute. Hon ska vara hemma ganska tidigt på kvällarna, mycket tidigare än vad jag var i den åldern :) eftersom jag vet hur det är.
Jag var nog ganska rebellisk av mig i den åldern och drack alkohol ofta. Tyvärr för mycket många ggr. Jag vet inte varför man gjorde det, man ville väl prova på, vara lite cool. Sen vågade man så mycket mer när man hade fått i sig lite alkohol. Det är vad jag kommer ihåg. Mina föräldrar drack nästan aldrig så att jag såg. Pappa gick ner i källaren och smygdrack medans mamma aldrig drack något. Det var så hemlighetsfullt och det gjorde ju inte saken bättre. Vi pratade aldrig om alkohol i vårt hem och det tror jag inte är bra.
Jag försöker vara öppen mot min dotter, inte smygdricka utan ta ett glas vin då och då och inte göra en sådan stor sak av det. Jag skulle aldrig "köpa ut" åt henne med hon har fått smakat ett par munnar vin och cider hemma. Det gäller att ha någon sorts balans där och jag tror bara det blir värre om man helt skulle förbjuda henne. Det kommer komma en dag då hon kommer hem full och vad gör man då? Jag kan inte bli arg eftersom jag själv var så mycket värre i hennes ålder, men då gäller det att försöka prata med henne så att hon förstår vilken effekt alkohol har.
Dom som fastnar i "drogträsket" har andra problem i botten, men har man ett stabilt hem och mår bra så är faran att bli drogberonde väldigt liten. Det är min erfarenhet.

Ha det så bra Pågen.

http://www.gruddelin.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Skånepågen

18 augusti 2009 16:50

Ett stort tack för era kommentarer, Sanna, Elisabeth och Eva.
Jo Eva det är din blogg jag syftar på. Fortsätt och skriv om bebisen, det värmer.

 
Eva

Eva

18 augusti 2009 22:24

Jag ska tacka Thuns för att du läser min blogg...hihihi!!!
Hur länge bodde du i Rimbo? Är du uppvuxen där?

http://www,gruddelin.bloggagratis.se

 
Eva

Eva

18 augusti 2009 22:25

Nu skrev jag före innan jag tänkte efter...dumt gjort. Du är väl uppvuxen i Stockholm om jag minns rätt av dina gamla inlägg, men när flyttade du till Rimbo?

http://www,gruddelin.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åke Johnson - 22 december 2017 12:30

  Jag ber att få önska alla bloggvänner en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.   ...

Av Åke Johnson - 5 oktober 2017 10:36

Jag hade höga förväntningar på staden och förväntningarna anammades med råge. Påminner en hel del av Prag, skulle man kunna säga. Fast jag upplevde att Budapest är större. Många vackra hus och parker, breda fina gator och framför allt rent och snyg...

Av Åke Johnson - 17 september 2017 11:35


Hej bloggen. Det var länge sedan jag skrev något här. Men jag lever och har hälsan kan man nog säga. Mitt öga får fortsatt behandling på Kristianstad sjukhus med jämna mellanrum. Läkeriet har bromsat upp utvecklingen av sjukdomen vilket är mycket p...

Av Åke Johnson - 13 april 2017 09:52

        Trevlig och Glad Påsk önskar jag alla som tittar in på min blogg.      ...

Av Åke Johnson - 23 mars 2017 10:38

Nu är det klart. Så blev det klart med årets resa med goda vännerna från Sollentuna. Det här året håller vi oss i Sverige. Vi ska göra en kryssning med Birka Cruises från Sthlm som tar oss till Höga kusten, Härnösand och Luleå. Utflykter på båda re...

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11 12
13
14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Skånepågen, politik och annat. med Blogkeen
Följ Skånepågen, politik och annat. med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se