Skånepågen, politik och annat.

Direktlänk till inlägg 21 augusti 2009

Kulturkrockar.

Av Åke Johnson - 21 augusti 2009 08:21

Här kommer jag att ta upp ytterligare ett svårt och omfattande ämne. Nämligen de nya kulturerna som kommit till Sverige via människor som flytt sina hemländer eller arbetsinvandrat eller bara kommit hit för att de vill bo i Sverige.


I vår lagstiftning står det att varje människa har rätt till Religionsfrihet och Yttrandefrihet.

Det betyder att jag har rätt att tillhöra vilken religion jag vill, prata öppet om min religion och också försöka sprida den om jag vill. Värva medlemmar

t ex.


Under 1600 talet importerades många Valloner till Sverige p g a deras skicklighet i järnhantering.

Vallonerna hade en annan syn på kristendomen än vi Svenskar, så religionsfriheten inskränktes. De flesta Vallonerna flyttade tillbaka till Belgien efter kontraktets utgång med Järnbruket där de arbetade, men inte alla.


Det jag själv kommer ihåg som barn var killar och tjejer som kom till skolan med konstiga för och efternamn. Det var Finska och sydeuropeiska namn.


Att snygga Italienska killar attraherade de Svenska tjejerna var väl kanske inte så konstigt. Att de var katoliker, brydde man sig inte om.

Alla höll på sina traditioner utan att för den skull försöka föra över dessa på andra.


Vi levde då i Sverige efter något som kallades för Jantelagen, mer eller mindre. Kolla här vad denna lag innehöll :


  • Du skall inte tro att du är något.

  • Du skall inte tro att du är lika god som........

  • Du skall inte tro att du är klokare än ...........

  • Du skall inte inbilla dig att du är bättre än ......

  • Du skall inte tro att du vet mer än ........

  • Du skall inte tro att du är förmer än .......

  • Du skall inte tro att du duger till något.

  • Du skall inte skratta åt ..........

  • Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.

  • Du skall inte tro att du kan lära oss något.

  • Tror du inte att vi vet något om dig?

  • Uppmuntrande va !!!!


    Den Svenska Ankdammen, alla lika. Ingen skall sticka ut, varken åt ena eller andra hållet.


    Sedan med tiden kom människor från Mellanöstern och Muslimska länder, med en religion som är lag. Det är klart att det blir problem. Skall de komma hit och vi skall acceptera deras alla seder och bruk.

    Här blir det som jag ser det i varje fall konflikter. Jag är definitivt ingen rasist. Tvärtemot. Men om jag har åsikter om invandringen, andra nationaliteter så behöver de inte vara rasistisk menat.

    Jag är van vid att man tar seden dit jag kommer och förväntar mig att människor skall göra det, samma sak när de kommer till mitt land. Det är inte det samma som att de skall behöva göra avkall på sin religion.


    Att många av dessa människor är duktiga yrkesmän och kvinnor, är heller inget att bortresonera. Men vi är inte vana vid att religionen styr oss, den bördan har vi släppt för många år sedan. Om de fortfarande tror på religionen som statsskick, så får de göra det i sitt eget land.

    Sverige klarar sig bra med den religionensfrihet vi har. Ingen skall komma och ändra på den.



    Yttrandefriheten.

    En rätt att värna om. Tillhör grunderna i ett demokratiskt land. Har vi tagit emot människor med annan kulturell och religionsbakgrund så måste även dom få yttra sig. De har sin fulla rätt att propagera för sin sak.

    Här är det svåra, tycker jag, ordar någon en demonstration så kommer motdemonstranter och saboterar. Ett bråk av något slag blir oftast följden.

    Här borde polismyndigheten sätta stopp. Motdemonstrationen kan ske vid en annan tidpunkt eller dag.



    Jag brukar ibland tycka att vissa saker var bättre förr. Men en sak hade vi över huvud taget inte tidigare. Vi hade inte det mångkulturella samhället i Sverige.

    Men frågan är ändå, behöver det vara så väldigt svårt med mångkultur. Jag tror faktiskt att de styrande i vårt land har skulden i det här.

    Det kan inte vara riktigt att vi har Rosengård i Malmö, Hammarkullen i Göteborg, Rinkeby/Akalla i Stockholm o s v. Det har blivit samhällen i samhället.

    Dessa människor kan aldrig integreras i det Svenska samhället.


    Det är heller inte riktigt att när en politiker som Lars Lejonborg, på sin tid, menade att invandrarna måste lära sig Svenska, så fick han på käften.

    Vi ska väl alla bo i Sverige och ha Svenska språket som modersmål. Mottagandet av sökande till Sverige måste vara värdigt och meningsfullt inte bara en förvaring. Svensk mottagningspolitik är och har varit undermålig, minst sagt.

    Skall jag bo i ett land så måste väl kravet ändå vara att prata det språk som talas i landet. Lära mig hur landet fungerar och följa dess lagar och förordningar.


    Du som orkat läsa det här och tycker att jag har rasistiska tankar för jag har den åsikt jag har. Du får i så fall tycka det.

    Men jag är ingen rasist och kommer aldrig att bli det heller.






     
     
    Elisabeth

    Elisabeth

    21 augusti 2009 09:58

    Visst finns det "kulturkrockar" men att ha "åsikter" om invandring är inte nödvändigtvis samma sak som att vara rasist/När det gäller Stockholm föddes jag förvissor inte där men jag bodde ju där i 19 år och ville egentligen inte alls flytta. Falun var min favoritstad i början av 70-talet men jag kom att trivas allt bättre i STOCKHOLM och jag såg det inte alls som ett "otyg" att bo där. Det är mer stressande för MIG att bo HÄR i så fall. För stress är nog något annat för MIG än t.ex för DIG!!!

    http://elisannw.bloggagratis.se

     
    GladaKatarina

    GladaKatarina

    22 augusti 2009 12:43

    Du är verkligen ingen rasist och på många sätt håller jag med dig. Men saker förändras. Sverige, Europa och hela världen. Vi kan inte styra det och skall inte heller. Det blir säkert inte lätt alla gånger, men det har det aldrig varit under historiens gång.

    http://gladakatarina.bloggagratis.se

     
    Sanna

    Sanna

    22 augusti 2009 20:34

    Ja vad säger man??? Jag som har de här invandrarna inpå mig och de kommer från Syrien, Turkiet och forna Jugoslavien. Många sköter sig och aceepterar de svenska normerna medan andra aldrig kan acceptera att leva som vi gör. De är uppe halva nätterna och sover halva dagarna. Barnen får gå till skolan när föräldrarna har vaknat. Jag tycker ju att man ska ta seden dit man kommer men de själva har tagit seden med sig till oss.
    Det är något jag aldrig kan förlika mig med. Inte heller en påtvingad religion och avser den moské som är nybyggd en bit ifrån men som sedan fick avslag för böneutrop. De försökte i alla fall.

    Näe det är nog bäst att jag är tyst!

    http://sancha.bloggagratis.se

    Från
        Kom ihåg mig
    URL

    Säkerhetskod
       Spamskydd  

    Kommentar

    Av Åke Johnson - 22 december 2017 12:30

      Jag ber att få önska alla bloggvänner en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.   ...

    Av Åke Johnson - 5 oktober 2017 10:36

    Jag hade höga förväntningar på staden och förväntningarna anammades med råge. Påminner en hel del av Prag, skulle man kunna säga. Fast jag upplevde att Budapest är större. Många vackra hus och parker, breda fina gator och framför allt rent och snyg...

    Av Åke Johnson - 17 september 2017 11:35


    Hej bloggen. Det var länge sedan jag skrev något här. Men jag lever och har hälsan kan man nog säga. Mitt öga får fortsatt behandling på Kristianstad sjukhus med jämna mellanrum. Läkeriet har bromsat upp utvecklingen av sjukdomen vilket är mycket p...

    Av Åke Johnson - 13 april 2017 09:52

            Trevlig och Glad Påsk önskar jag alla som tittar in på min blogg.      ...

    Av Åke Johnson - 23 mars 2017 10:38

    Nu är det klart. Så blev det klart med årets resa med goda vännerna från Sollentuna. Det här året håller vi oss i Sverige. Vi ska göra en kryssning med Birka Cruises från Sthlm som tar oss till Höga kusten, Härnösand och Luleå. Utflykter på båda re...

    Presentation


    Skånepågen
    En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

    Fråga mig

    9 besvarade frågor

    Kalender

    Ti On To Fr
              1 2
    3 4 5 6 7 8 9
    10
    11 12
    13
    14 15 16
    17 18 19 20 21
    22
    23
    24 25 26 27 28 29 30
    31
    <<< Augusti 2009 >>>

    Tidigare år

    Sök i bloggen

    Senaste inläggen

    Kategorier

    Arkiv

    Länkar

    RSS


    Ovido - Quiz & Flashcards