Skånepågen, politik och annat.

Alla inlägg under september 2009

Av Åke Johnson - 18 september 2009 08:34


När jag var på ögonavdelningen i går på Ystad sjukhus så fick jag veta att åldrandet börjar vid 30 år.


Det skrivs så mycket negativt om vår sjukvård just nu i pressen. Här i Skåne skall det sparas så och så mycket pengar i landstinget. Avdelningar skall läggas ned, vissa avdelningar skall stängas. Tänk alla människor som jobbar under den pressen.


Men det var inte det jag tänkte skriva om. Jag har haft tur, så här långt, i mitt liv. Har inte behövt ligga på sjukhus så många ggr. Men de gånger jag varit där, vilken fantastisk personal de har.


Jag har legat på Danderyds sjukhus i Sthlm två ggr, besökt Ystad sjukhus i går och en gång förra året på Lunds Universitetssjukhus. Det är allt. Tack min högre makt för det.

Men alla gånger väl mottagen. Bra service, fin vård.


Men det som det klagas på är kanske vägen dit. Jag menar från husläkaren till handling. Men några tunga delar som hjärta, lungor o s v har jag tack och lov ingen erfarenhet av. Det är må hända där som det brister.


Nåja, i går så berättade ögondoktorn att åldrandet börjar vid 30. Kroppen börjar då sin nedbrytningsprocess. Visste det sen tidigare, för att inte tala om att jag märkt det när jag kollar i spegeln. 30 år har jag ju passerat för länge sedan.

Han pratade om att runt 40 år så börjar problemen av olika slag med ögonen. Vid 80 så försvåras problematiken med ögonens sjukdomar. Phu, en bit kvar, alltså.


Han tog sig tid att prata med mig, sin patient, han förklarade så jag förstod, han hade förmågan att lugna ned. Sådana människor skall vården vara rädda om. Jag var kanske inte så väldigt orolig från start men ögonen är ju det organ som man verkligen är aktsam om.


Sjukvården får inte bli ett löpande band. Personalen på denna inrättning måste få ha sin tid för samtal. Ett samtal som kanske kan hjälpa patienten till ett bättre liv.


Skall det sparas inom vården så får väl andra saker stryka på foten än själva vården och det personliga samtalet.


Av Åke Johnson - 18 september 2009 07:41


Äntligen Fredag.


Kallaste natten hittills i September + 6,8 grader, Hugaligen.



Av Åke Johnson - 17 september 2009 18:37


Tack för alla hälsningar inför ögonläkarbesöket. Undersökningen gick bra. Inga stora bekymmer. Trycket hade gått ner sen optikern kollade. Däremot ett litet minus på gula fläcken på höger öga. Skall kollas om ett år igen. Men enligt läkaren, inget att oroa sig för.

Känns bra.


Nu till dagens inlägg :


Nu är det äppeltider.

Märks här på Österlen med olika äppelmarknader varav den mest kända är väl Kivik och dess berömda äppeltavla.

Äppeltavlan är placerad nere i hamnen med havet som bakgrund. Lika spännande att se vad det blir för motiv.

Det är verkligen fantastiskt vad de kan få fram av enbart äpplen i olika färger.

Äppeldagen i Kivik brukar invaderas av folk från när och fjärran. Otroligt mycket folk brukar det vara, för att inte prata om alla bilar.

Tavlan står på plats så länge frukten sitter där på sina spikar. Så man behöver inte trängas första dagen precis.


Glöm inte att rösta i min lilla omröstning till höger. Tack på förhand.


Denna bild från 2008. 

Av Åke Johnson - 16 september 2009 19:21


I morgon skall jag till ögonläkaren.

Fick en tid för undersökning sent om sider. Var för en tid sedan till min optiker för synundersökning.

Det var något med trycket i ögonen som hon inte fick fram med sina apparater. Hon tyckte att det kunde vara lika bra att låta en ögonläkare kolla. Jag har inga obehag på något vis men bäst att kolla upp, för säkerhets skull.

Bättre att förekomma än att förekommas, så måste det vara.

Av Åke Johnson - 16 september 2009 08:04

Sol från en klarblå himmel och här sitter jag och kan inte annat.


Synd att man måste vara inne i dag med två olika möten.

Men har man satt sig i båten...... o s v.


Av Åke Johnson - 15 september 2009 16:53


Går det dåligt för postorderföretagen tro ? Man kan ju undra.


Vi har handlat en del genom åren på postorder. Kanske inte lika mycket nu som förr.

Men nu har de börjat att ringa upp sina kunder och fråga en del saker. Om vi är nöjda kunder, om vi fått den senaste katalogen o s v.


Jag undrar ja, går det dåligt för dessa också, med tanke på det ekonomiska läget vi har i världen eller är det ett nytt mera personligt drag de börjat med.


Läste föresten om den lokal Opelhandlaren och Saab här i byn idag i tidningen. Krisen i bilbranschen undgår säkert ingen, men de har tydligen lyckats överleva ganska bra. Företaget firar 85 år.

När krisen var som värst så såldes det bilar till Tyskland, Danmark och Finland.

Eftermarknaden, verkstad o reservdelar, har de ökat upp med teknikkometens. Kul att läsa att det går bra för någon när så många har så svårt att driva företag.


Du har väl inte missat att det är val på Söndag. Förtidsröstningen är i full gång, bara så du vet.

Av Åke Johnson - 14 september 2009 08:48

I Lördags satt jag faktiskt och tittade på det programmet på SVT1.


Jag kommer ihåg det med Lasse Holmqvist för många år sedan. En TV succé då, men nu ? Jag vet inte. Programmet var segt. Inget fel på den första gästen Mikael Persbrandt, han är ju en bra skådis.

Men jag tyckte att de andra gästerna inte fick komma fram riktigt och säga så mycket om själva huvudgästen, Persbrandt.


Tänk ändå vad man vänjer sig. Programmen var så här då. Lite tröga, långsamma i upplägget. Nu har man vant sig med lite ”go” även i sådana här intervjuprogram. Men det kanske blir bättre framöver.


Ingvar Oldsberg kan sin sak i alla fall. Han är nog vår tid Hyland i alla fall. Samma bana. Först sporten på TV för att sedan bli hela Sveriges underhållare, som Lennart Hyland gjorde.


I går såg jag också ” Kommissarien och Havet”. Bättre har jag sett. Vi är inte van vid dubbade filmer. Lite töntigt spelad var den också, enligt min smak.


Av Åke Johnson - 13 september 2009 13:55

Konstföreningen som frun är med i ordnar allt emellanåt slottsbesök. Då hänger jag gärna med om jag har möjlighet.

I går var en sån dag. Hovdala slott stod på programmet. Hovdala ligger i Hässleholms kommun.


Det är något visst att besöka ett slott eller för all del en äldre kyrkobyggnad också. Vårt kulturarv kommer emot en, tycker jag.

Hovdala har ett stort märkligt torn från 1500 talet.(se bild) Sug på den, 1500 talet. 400 år och står kvar. Tänk alla krig som utspelats där i trakterna när Hovdala var Danskt och Svenskar var och sköt där, hej vilt.


Jomänvist, vi var i marker där Snapphanarna varit. Riktiga banditer, rövare, rebeller, terrorister, ja helt enkelt Snapphanar.

Fick tag i en karta med beskrivningar om en resa man kan göra på egen hand i Snapphaneland. Det måste bli av någon gång. Varför inte till våren. Snapphaneland i vårskrud. Det låter bra.


Så här på sensommaren var det faktiskt riktigt fint runt om i trädgårdarna på slottet. Humlen blommade, olika rosor, gräs, tänk ändå vad olika grässorter kan vara dekorativa. Solrosor av olika slag som bin och humlor samlats på.


Ett resmål som jag varmt kan rekommendera om ni inte redan varit där.  


Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards