Skånepågen, politik och annat.

Alla inlägg under oktober 2009

Av Åke Johnson - 25 oktober 2009 10:41


-Men jösses då, sa jag och petade lite försiktigt på frun, klockan är ju kvart över nio. Att inte Hugo har sagt något. Inte ett pip ängång.

Vi hade naturligtvis glömt att ställa om klockorna. Inte för vi brukar ställa om dom miss i nassen utan innan vi går till sängs. Men detta hade vi glömt i går kväll. Första gången det här har hänt sedan sommar och vintertid infördes. Men, nån gång skall vara den första. Åldertecken ? , kanske, jag vet inte, men va f.n ingen stor skada skedd.


Vi var nog inte ensamma som glömt det här med klockan. Morgonpromenaden med Hugo gav vid handen att fler än vi missat. Några stod och kände på dörren på ICA och gick snabbt därifrån som ett tecken på att de glömt att ställa om tiden.


I dag blir det en sån här innersittardag. Det behöver inte bli så tråkigt för det. Finns alltid något att pyssla med. Varför sitta inne ? Det fullkomligt vräker ner regn. Inte ens hunden går ut frivilligt. Men han måste ju ut.

Märkligt ändå när det vräker ned så ini bomben, så måste det nosas och välja plats för vad han skall göra så det blir på rätt plats. Nä, lägga skiten på fel plats p g a vädret är det inte tal om. Det är bara att hänga med och det hjälper inte att stressa på men ord som, "skynda dig nu", du märker väl att det vräker ned, för f.n Då tittar han på mig som om jag inte begrep bättre. Det är tydligen mycket viktigt vilken plats han ska välja. Men så är det ju i hundvärlden.



Av Åke Johnson - 24 oktober 2009 17:17

I dag har det varit studiedag för mig och tio personer till. Den var förlagd till Lund.

Upp i ottan och kom hem nu för en timme sedan.

Studien i dag handlade om kommunikation och hölls i ABF Skånes regi.


Som jag skrivit om tidigare så har valarbetet redan startat. Den här dagen var ett led i det arbetet.

Kommunikation är ju viktigt oavsett val eller ej. Men nu så inriktar man sig på den yngre generationen, så till vida att man vill nå den målgruppen på deras villkor.

Alltså, Internet och mobiltelefon. Man har nog inspirerats av USA och Obamas kampanj.


Vad skrev jag här om dagen, bli 19 år till sinnet och lär hur unga tänker.


Tjaba.

Av Åke Johnson - 23 oktober 2009 17:02

”Små hönor skall inte försöka lägga stora ägg

för då blir dom slarviga i ändan ”.


Ja, nu vet Ni det, Trevlig Helg.

Av Åke Johnson - 22 oktober 2009 14:02

Kyrkovalet är som bekant avslutat. Nu skall mandaten fördelas. Ett grannlaga jobb återstår.


Nu börjar valarbetet inför nästa års val. Väldigt mycket skall falla på plats till September nästa år.

Motioner är skrivna inför partikongressen. De ombud som sitter på kongressen skall ta ställning till vilka frågor som skall lyftas fram och bli partiets politik inför valåret. Varje distrikt kommer med olika förslag. Det skall stötas och blötas.


Jag tror fortfarande att jobben, välfärden och fördelningspolitiken blir frågor som kommer att ligga på topp.


För Skånes del vet jag att kommunikationer, kollektivtrafiken är en mycket het fråga. Varför ?

Borgarna vill lämna ut kollektivtrafiken på anbud. Det kan medföra att en person som är tvingad till att åka kommunalt behöver flera månadskort som ett exempel. En för bussen, en för tåget, för att ta sig till jobbet i Malmö om man bor i Smedstorp eller Borrby på Österlen. Bussen körs av ett privat bolag, tåget en annan.


Det finns många frågor att engagera sig i på det lokala planet, om man vill.


Nä, nu kilar jag till nästa möte, de e mycke nu.Skrattande




Av Åke Johnson - 21 oktober 2009 16:20


Internet har alltid funnits. Ja, du läser rätt, har alltid funnits.

Man menar att dagens ungdom känner inte till något annat än att datorer och att internet har alltid funnits. Så var gårdagens informationsmöte upplagt.


Självklart gäller det valet nästa år. Nu gäller det att nå väljare. Han som kom med påståendet att Internet alltid har funnits menar att dagens ungdom lever via nätet. Därför måste de politiska partierna kunna möta upp med information via datorn, hemsidor o s v.


Hemsidor har ju de flesta partierna i Sverige redan i dag. Men, hemsidor måste även finnas på det lokala planet. Den lilla partiföreningen måste onekligen växla upp några snäpp för att hänga med.


Vi var ett 40 tal representanter som lyssnade på ett givande möte. Medelåldern var ganska hög, måste jag säga. Men även gamla hundar kan, heter det. Men onekligen måste föreningar med en medelålder som är låg ha ett försprång.


Till valet nästa år får ungdomar födda 1992 rösta.

Den stora satsningen kommer att bli ungdomar och invandrare. Nu gäller det att dra in magen dra åt svångremmen och känna sig som nitton.

Tjaba.

Av Åke Johnson - 20 oktober 2009 21:58


Var Stockholm en annan stad förr.

Hur såg stan ut när jag var barn. Hur var atmosfären i stadsbilden. Det jag pratar om är Stockholm för 50 år sedan.


Stockholm liksom alla andra städer och orter är ständigt under förändring. Men får förändringen bara positiva tankar. Nja, det beror säkert på vem man frågar eller pratar med och framförallt så måste man veta hur stan var förr.


Efter andra världskriget kom de stora förändringarnas årtionden i Sthlms närtidshistoria. Flera vägprojekt och nya gator var på gång. Hela kvarter revs. Mångt och mycket för tunnelbanan.

Klara kvarteren är väl ett exempel som går till historien. Vissa ville riva inne i Gamla stan också, men förslaget stoppades, som tur var.

Tänk ändå om man hade sanerat och renoverat Klarakvarteren, vilken skatt det skulle ha varit i dag.

Kulturellt men också arkitektoniskt. Klarakvarteren, tidningarnas kvarter, poeternas kvarter, Bellmans, Nils Ferlin och Dan Anderssons kvarter, m fl.


Klarakvarteren blev bara en ända stor grop.

 

Ur gropen kom nya kvarter och gator, nya Klarabergsgatan och Klarabergsviadukten bl a, för att inte förglömma ”plattan” och kulturhuset som under en tid blev Riksdagshus, under det att riktiga Riksdagshuset skulle renoveras.

 


Folk började att flytta ut till förorten under 50 och 60 talen. Moderna bostäder hade byggts och nya små samhällen hade taget form som t ex Vällingby som invigdes 1954.

Många familjer fick lägenheter i förorten. Det så kallade millionprogrammet var förverkligat och många trodde att Sthlms innerkärna skulle bli en död stad. Så blev det väl inte riktigt.


Förorten kallades senare för sovstäder. För så var det ju. Man sov i förorten jobbade inne i stan.

I de gamla husen, som förortsbon tidigare bott i revs eller vissa renoverades till olika kontorskomplex. Vissa blev också hotell.


Den genuina Sthlms miljön hade försvunnit. Ingen tvekan råder att mycket slum fanns i Sthlm förr. Men frågan är ändå, blev det bättre med den ”nya” staden som växte och fortfarande växer fram.


Jag växte upp vid Odenplan, Vasastans hjärta. Där på planen fanns en grön liten oas. Träd, buskar, små gräsytor för oss ungar att vara på. Vad blev det sedan ? Jo en betongpark. Vi hade för all del ganska när till Vasaparken som fortfarande ser i stort sett lika dan ut nu som då.


Hörde nu senast att det är på tal att spårvagnarna skall komma tillbaka i stan igen. Måste väl vara mycket bättre än dessa stinkande bussar som nu trafikerar Sthlms gator.


Den stora förändringen i gatubilden är så klart det mångkulturella som nu råder. Ta Hötorget som jag besökte i förra veckan. Nu bryter var ändå försäljare på annat språk. Då i barndomens stad fanns inget mångtkulturellt i Sthlm.


Nu och för några årtionden sedan vill förortsborna in till stadskärnan igen. Nya bostadsområden i innerstaden byggs till dyra insatser och hyror för den som vill dit.

Vem blir då kvar i förorten ?

En del äldre människor och nya invandrargrupper bebor förorten i dag. Akalla som var en av de sista i raden av millionprogrammets bebyggelse på 1970 talet befolkas i dag av ca 9000 invånare där ca 70 % är av utländsk härkomst. Rinkeby en annan förort som bebos av människor med utländsk bakgrund till 90%.


Var det så här som jag och mina kompisar trodde att Sthlm skulle se ut och vara i en framtid. Nej jag tror faktiskt inte det.

Men som så mycket annat så förändras allt i livet och med åren. Att leva i en huvudstad som i det närmaste kunde jämföras med en idyll. Det kan kanske inte vara så i all dess levnad. Sthlms utveckling var naturligtvis en bit av den utveckling som Sverige i stort genomgick.

Men faktum är att jag har upplevt Sthlm som en idyll. En grönare stad, en lugnare stad, en stad som Per Anders Fogelström skrivit om, ”Mina drömmars stad” men i en modernare tappning då förstås.


Ja, jag vet, nostalgi?

Må så vara, men jag är övertygad om att den uppväxten jag och min generation hade i stan då, den kommer aldrig tillbaka. Den kan inte göra det för hjulen snurrar mycket snabbare nu än då och vi kan inte dra tillbaka klockan.


En sak är jag ändå säker på, jag vill inte åldras på en plats där man inte hör vad man tänker. Det kunde man ändå göra i ”Mina drömmars stad”.


Av Åke Johnson - 19 oktober 2009 16:48

Det skrivs otroligt mycket om Sverigedemokraterna just nu. Tydligen har partiordföranden Jimmy Åkesson skrivit en debattartikel om muslimerna så att professor Jan Hjärpe reagerat och svarat i DN debatt.

Han jämför dem med Nazisternas propaganda om man byter ut jude mot muslim och fortsätter, ”Värre naziutspel än Danskt Folkeparti”.


Jag har tyvärr missat båda artiklarna själv, men ögat igenom lite via internet. Jag roade mig med att kolla lite bloggar också som var anslutna till dessa artiklar och andra.

Utan tvekan så finns det främlingsfientlighet och äkta rasism i Sverige. Sverigedemokraterna fick 4,7% i senaste väljarundersökningen. Alltså hade de kommit in i Riksdagen om det varit val i dag.


Är hatet, rasismen så stor i dag ? Uppenbarligen !


Varför behöver det gå så långt i ett lagomland som Sverige ? Det måste bero på att den politik betr integrationen har misslyckats, under många år.


Av Åke Johnson - 17 oktober 2009 15:52

Tittade på ”Debatt” i Torsdags kväll.

Ämne, heltäckande klädedräkt i vårt samhälle och speciellt med utgångspunkt i skolor, dagis, sjukhus men även andra arbetsplatser.


Är väl ett hett ämne just nu kan jag tänka mig.

Här framgick det i eftersnacket på nätet att har jag som Svensk en åsikt om detta att förbjuda slöja o s v så kommer det att gynna Sverigedemokraterna.


Han som hade motionerat frågan i Riksdagen var en Centerpartist och framhöll gång på gång att motionen var lämnad av honom som privatperson alltså inte partiets linje. Han ville förbjuda burka/slöja i det offentliga rummet.


En journalist, som satt i panelen sa, att vistades hon i de muslimska länderna var hon tvungen att ha huvudduk och skyla sig med. Alltså hon var tvungen att ta seden dit hon kom.


De muslimer i panelen menade att Sverige har religionsfrihet, alltså fritt fram att ha burka i Sverige oavsett om man har jobb eller inte och eller vilket jobb man än har.


Jag kan tycka att man ska seden dit man kommer även om vi har stort mått av frihet. Huvudduk för kvinnor i form av en sjalett avskaffade vi i det här landet för en väldigt massa årtionden sedan.

Detta är ingen nationaldräkt vi pratar om utan enbart en klädsel som styrs av religionen.


Vad tycker Du ?


Glöm inte att lämna din röst här till höger i omröstningen, tack på förhand.

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards