Skånepågen, politik och annat.

Alla inlägg under januari 2010

Av Åke Johnson - 14 januari 2010 15:52

Jag har svårt att förstå att det kategoriska svaret skall bli, ”det var bättre förr”.

Om jag har en åsikt om Nuet, dagens samhälle, dagens system, dagens människor, så kan väl knappast svaret bli, ”bättre förr”.

Frasen har säkert används av generationerna före mig, säkert som ett försvar mot det nya, mot det okända. Knappast mot moral och etik.


Det jag skrev om i går, gällde nuet, 2010. Vad är den stora skillnaden förr och nu. Vad har hänt med oss människor. Även om utvecklingen går med en rasande fart, så för den skull måste väl inte respekten, solidariteten nedmonteras.

Är respekten, solidariteten omodern, inte så viktig, då menar jag att vi är illa ute. Men det är väl det vi också ser och hör dagligen i radio, TV och tidningar om det ökande våldet.


Människor som blir utförsäkrade. Människor som tar sitt liv i förtvivlan. Regeringens politik får man självklart tycka vad man vill om. Men nu har de säkert gått för långt i många frågor. Ta bara sjukförsäkringen.

Pensionärer, arbetslösa och sjuka människor i vårt land skall stå för notan för att ge löntagarna med jobb 1000 kr mer i månaden i lönekuvertet.

Var är den solidariska fördelningspolitiken ? Vad har den tagit vägen? Är den också skrotad ?

Att föra en sådan politik är brist på respekt och solidaritet. Men jag tror att sittande regering har skitit i det blå skåpet.


Varför reagerar jag så starkt över det här. Jo jag ser människor som tappat empati mot andra människor, djur och natur. Tidigare höll man ihop på ett helt annat sätt och vårdade och brydde sig om. Men det är klart, för att se skillnaden så måste man naturligtvis ha upplevt det samhälle som var byggt på solidaritet och kampen om allas lika värde. Ett land med social rättvisa.

Nu måste vi reagera om inte annat i September i år, på valdagen.


För övrigt tror jag fortfarande att valfrågorna blir, jobben, fördelningspolitiken och invandrarpolitiken.


Såg kommunalrådet i Vellinge på nyheterna i går.

Att göra/besluta något när inte hjärtat är med, kanske lite under protest, det är bedrövligt att se.









Av Åke Johnson - 13 januari 2010 18:58

Fick idén att skriva följande inlägg efter att ha läst en bloggväns inlägg i dag betr. våld, misshandel av djur. Men jag lägger till människor också.


Det sägs att våldet har ökat. Har det verkligen gjort det? Som i så mycket annat som jag har åsikter om, så är det naturligtvis mina egna värderingar och tankar. Jag har således ingen vetenskaplig undersökning att luta mig emot.


Våld har nog alltid funnits, så länge vi, människan, funnits. Mitt perspektiv bakåt i tiden är från mitten av 50 talets Sverige.

Jag är övertygad om att våld, övergrepp, förekom även då. Återigen, man kan inte jämföra årtiondena med varandra. Det har jag skrivit om tidigare. Tekniken, journalistiken, distributionen av media, allt har utvecklats i en rasande fart.

Det som hände, om vi bara håller oss i Sverige, fick en dålig publicitet om det inte var mord och grövre saker som hände. Det som för övrigt hände bara i våra grannländer och övriga Europa hade vi knappt en aning om. Vad som hände i USA, ja fick vi över huvud taget reda på något. Jo, krig i Vietnam o s v. , men det är en helt annan fråga.


Jag tror alltså att våld alltid funnits. Men, jag är övertygad om att allt är grövre och råare i dag. Man slog aldrig någon som låg på marken förr. Nu sparkar man på den som ligger. Knivar och skjutvapen är allt vanligare nu än förr.

Föresten, hur det ser ut i dag, de vet ju de flesta. Hur kommer det sig då att det ser ut som det gör.


Jag tror faktiskt att det är så enkelt som brist på RESPEKT. Kan det vara så enkelt ?

Vad innebär ordet ?

Respekt anses vara ur personpolitisk filosofi, som en kärleksfull handling. Man pratar också om att respekt är ett social kapital.

Får man alltså aldrig lära sig vad respekt är och innebär, så har man inget socialt kapital. För att respektera något eller någon måste man ha sett värdet hos det respekterade.


När försvan respekten (om den nu gjort det) i vårt samhälle, som jag ser det. I mitten av 1960 talet och sammanföll med den så kallade DU reformen som vars initiativtagare var Bror Rexed, Generaldirektör för Medicinalstyrelsen.


Man pratar ofta om lag och ordning. Lag och ordning går inte utan respekt. Alltså stick i stäv med det mera slappa förhållningssättet som många utan respekt har.

Jag är tyvärr så naiv så jag tror att ges lillfingret så är människan så funtad att man vill ha hela handen. Men har vi lärt oss respektera, så tar jag bara lillfingret.


Solidaritet med andra är något också som skulle kunna stämma in här. Har man inte respekt eller solidaritet ja då är fundamentet ganska svagt att stå på.

Har man inte fått lära sig att respektera varandra, djur som människor, och solidariskt ställa upp för varandra, då finns ingen spärr för vad man inte får göra.


Kan det vara så här enkelt ?

Jag vet naturligtvis inte. Men om vi får dessa två komponenter tillbaka, så tror jag att vi kommer ganska långt på väg.


Av Åke Johnson - 12 januari 2010 15:58

Saab och Volvo förstås, men också Vargar. Man skjuter av vargar, de som är vilda och bor i vårt land.

Skånes djurpark skjuter bort hela deras vargflock p g a att två stycken rymt. Ska inte utveckla det närmare eftersom jag inte vet detaljer och kan frågan.


Många Svenskar är engagerade för och emot rovdjur i Sverige.

Efter att ha läst och hört ganska mycket om vargarna så vet jag inte egentligen vad jag står.

Inte likt mig, ändra är man för eller emot något. Svårt att vara mitt emellan.

Men i den här frågan vet i sjutton om jag inte är där i mitten.


Såg för några dagar sedan program nr 2 om Yellowstone på SVT. Det första gick i nyårshelgen, om jag kommer ihåg rätt. Vilken yta denna nationalpark har. Vilket djurliv. Vilken fauna.

Jag har för mig att Amerika har problem med björnar och befolkning i Alaska, p g a att befolkning breder ut sig.

Men så är det väl i alla länder, befolkningen brer ut sig och de vilda djuren vet ju inget om gränsdragningar.


För mig känns det ändå som att ett visst problem finns i alla länder, mellan rovdjur och människor.

Jag ska inte utveckla det här mer för jag kan frågan för lite. Men min grundfilosofi är att människor och djur har rätt till liv.

Tamboskap ska ha det bra så länge då går här på jorden. Transporter för slakt skall vara så kort som möjligt och själva slakten så skonsam och etisk riktig.

Här tror jag att både Margareta Winberg och Marit Paulsen har gjort betydande insatser i Sverige men även i EU.


Bilarna då.

Bedrövlig hantering av GM i Saabs fall. Jag är övertygad om att GM från start ville komma åt tekniken men lägga ned verksamheten. Det pratas ju om att Saab tekniken skall in i Buick. Äldre verktyg o s v till gamla Saab modeller har väl redan sålts till Kina ?

Man skall inte tro att GM bryr sig om de anställda i Trollhättan. Personal i ett Amerikanskt system har underordnad betydelse.



Av Åke Johnson - 11 januari 2010 16:14


På Onsdag är det Knut i almanackan. Alltså Tjugondag Knut. Då ska julen dansas ut. Så mycket dans blir det väl inte här i huset, men julpyntet, alla tomtarna och ljusstakar av allehanda slag, skall packas ned igen i jullådan.


Jag kommer ihåg en tradition från barndomshemmet. Mamma skrev ett litet brev och la i lådan. Där beskrev hon hur julen hade varit, vilka som kom på besök och vilka vi besökte. Hon kunde också skriva hur vädret hade varit och hur hälsotillståndet i familjen var.

Hon avslutade alltid sitt brev med ”får se vem som öppnar denna låda till nästa jul. Det styr endast Gud över”.

Det var alltid hon som öppnade lådan varje gång. Jag kommer ihåg att hon alltid började med att läsa brevet. Så kom också den dagen, en jul för ganska länge sedan, då lådan inte öppnades. Demensen hade gjort sitt intrång och hon skulle leva flera år utan att veta om varken jullådan eller något brev.

Vad hon hade fått idén i från, det här med brevet i jullådan vet jag inte, men nog var det en ganska trevlig tradition hon hade.


Har jag fört traditionen vidare, svaret blir nej. Vet inte om det har att göra med det uppskruvade tempot som min generation var med och skapade. Eller var det helt enkelt så att jag då tyckte att det var onödigt.


Men en sak är tämligen klar, julpyntet skall plockas bort på Knut dagen Den traditionen håller jag starkt på, än så långe i alla fall, eller så länge jag kommer ihåg och det styr ju endast Gud över.


Av Åke Johnson - 10 januari 2010 17:43

Ja, så var vovven klippt. En liten mindre kamp blev det allt, men resultatet vart riktigt bra.

Jag skaffade en ny maskin i veckan. Pälsen på Hugo är mycket finare i sin struktur än den var på Giovanni som var betydligt grövre. Som jag brukar säga, bra verktyg gör halva jobbet.


Nu är det vanliga bonveckor framöver igen. Undrar vad det uttrycket kommer ifrån. Men det troliga är väl därför att bonden jobbar alla veckans dagar kanske.

I morgon är det första VU mötet för året. Nu ska det planeras och donas för våren och valrörelsen.


Valet och valrörelsen ja, kommer med ett inlägg om tankar runt det och annat som rör valet innom kort.

Nu ska vi avsluta helgen först. Det gör jag tillsammans med TV4 kl. 21.00 En deckare i Johan Falk serien, som jag inte sett tidigare.


Men först skall jag delge er en liten historia som jag fick via ett mail. Håll till godo  :


Historien utspelar sig i England.

Fröken Beatrice, kyrkans organist var i 80-års åldern och hade aldrig varit gift. Hon var beundrad för sitt rara och omtänksamma sätt mot alla.
 
En eftermiddag kom pastorn och besökte henne och hon visade in honom in i sitt pikanta vardagsrum. Hon bad honom sitta ned medan hon lagade en kopp te. När han satt där vänd mot hennes Hammond orgeln, noterade den unge pastorn en söt glasskål stående högst upp. Skålen var fylld med vatten och i vattnet flöt, av alla saker, en kondom!
 
När hon kom tillbaka med te och scones började de prata. Pastorn försökte dölja sin nyfikenhet om skålen med vatten och det underliga flytetyget, till sist tog nyfikenheten överhand och frågade. Han sa Fröken Beatrice, jag undrar om du vill berätta för mig om den där, och pekande på skålen.


Oh, ja svarade hon, är den inte underbar! Jag gick genom parken för några månader sen och hittade ett litet paket på backen. När jag frågade vad det var sa de att jag skulle placera den på "the organ" och hålla den våt så skulle den förebygga spridning av sjukdomar. Och vet du vad, jag har inte varit förkyld på hela vintern!




Av Åke Johnson - 10 januari 2010 10:44

Blåser gör det i dag också. Tänker faktiskt på stormen Gudrun när det tar i som mest och dånar i hela huset.

Hunden måste ut förstås, men annars blir det nog inomhusaktiviteter i dag.

-Kanske vi skulle klippa hunden i dag, sa jag.

-Stackars Hugo, sa frun, han gillar ju inte det.

-Nä, sa jag det är mycket man inte gillar, men måste göra det ändå, kontrade jag.

Vi får se hur det blir frampå dagen.

Av Åke Johnson - 9 januari 2010 15:56

Det blåser, men inte så hårt ändå. Snön täcker alla ytor som ett litet täcke av vispad grädde.

Jag kör vidare ut ur byn. Färden skall gå till Löderup.

Men va f.n Det har väl inte fallit någon snö varken i natt eller nu på förmiddagen, jo kanske lite i natt då, men inte mycket. Vägbanan blir med ens alldeles vit. Grädden har svämmat över kan tyckas. Blåsten tilltar här ute på slätten.

Nä, det är blåsten som ger vägen och landskapet sin vita kuperade yta. Ganska stora, ganska höga gräddvita vallar på vägbanan.

Jag känner i hela bilen hur den kränger när jag forcerar dessa vallar. Jag ser ut över de vita vidderna hur landskapet förändras. Det vita snön yr omkring på fälten och tar fart mot vägbanan. Bland kullarna på ena sidan vägen har snön förvandlat vägbanan till ett halvt körfält. All (nästan) snö som var på fältet ligger nu i en stor hög av vit marängsviss som täcker den ena körbanan.

Jag stannar till och tittar på detta skådespel som bara jag kan se som sitter i en varm bil, mitt på den Österlenska slätten.

Löderup får vänta. Ska inte ta några onödiga risker. Lika bra att vända hem. Löderup finns kvar till en annan dag då vädret är bättre.

Med ens då tanken gick över till verklighet och jag skulle vända hördes ett dånande som förstörde det vackra vita skådespelet.

Svissen åkte med ens upp på slätten igen. Plogbilen hade gjort sitt och jag kunde sakta vända och åka hem.

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards